Biológiai fogászati szemléletű fogorvosi rendelok országszerte.

Az Orvosok pontban megkeresheti az Önhöz legközelebb eso rendelot.

global - holo - complementer - alternative - nonconventional - biological

Méregtelenítési módszerek (2. rész)

Dr. Csiszár RóbertDr. Csiszár Róbert

Környezeti ártalmak a fogászat területén

Külső és belső, átmeneti és tartós szennyezések a szájüregen keresztül kerülhetnek a beteg szervezetébe. A szájüreg (nyelőcső/gyomor) vékony- és vastagbél funkcionális szempontból is összefüggő egységet alkot, és minden szájüregbe kerülő anyag áthalad ezen a szervrendszeren. A kb. hét méter hosszú tápcsatorna jelentős szerepet játszik a táplálékfelvételben, az energiabevitelben, az immunstátus fenntartásában (5. 6.).

1. táblázat

Profilaktikusan és terápiásan a szájüregbe kerülő anyagok, melyek a nyálkahártyát és a száj-, bélflórát károsíthatják

Az 1. táblázat a teljesség igénye nélkül azokat az anyagokat sorolja fel, amelyeket a fogorvos, az orvos és a páciens a szájüregbe juttat. Ezek közül sok anyagot eredetileg csak a szájüregbe való használatra szántak. Mivel azonban átlagosan 30 másodpercenként nyelünk egyet, elkerülhetetlen, hogy fogkrémek, öblítőoldatok vagy ecsetelt gyógyszerek a tápcsatornába jussanak. A fogkrémekből - vizsgálatok szerint - a gyerekek nagyobb mennyiséget nyelnek le, mint a felnőttek. Ugyanez történik a fogpótlásokra használt és a tömőanyagok kopása által levált anyagrészecskékkel és az ezekből kipárolgó vagy kioldódó, esetleg galvanikus folyamatok következtében felszabaduló ionokkal is.

A főként Gramm-pozitív baktériumok ellen alkalmazott antibiotikumok a bélflórát nagyobb mértékben károsítják, mint a Gramm-negatívok ellen alkalmazott anyagok. A gyakori antibiotikum-terápia csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállást, és megteremti a krónikus betegségek előfeltételeit.

A fertőtlenítőszerek a száj- és bélflórát, valamint a nyálkahártyát egyaránt károsítják. Vegyi összetételük és hatásuk eltérő. Mivel a nyál hígítja és kiöblíti őket, hatásuk a szájüregben behatárolt, de nyeléssel egy részük a tápcsatornába kerül. (Például a klórhexidin egy széles hatásspektrumú antibiotikum, amely olyan szilárdan kötődik a fogakat és a fogínyt borító nyálkaréteghez - glykoprotein réteg -, hogy 0,2%-os oldatával végzett egyszeri, 30 másodpercig tartó öblítést követően az anyag még legalább 24 óráig kimutatható a nyálban, és 12 óráig megtartja baktériumölő hatását. Nem szívódik fel, ezért végighalad a tápcsatornán. Használatakor gyakran számolnak be emésztőszervi panaszokról.)

A fogorvos ugyanakkor sokféle anyagot is beépít a szájüregbe. Ezek közül elméletileg bármelyik allergiát okozhat. A korábban ritkaságszámba menő egyedi esetek azonban egyre gyakoribbá váltak. Az ún. fejlett ipari országokban az utóbbi években folyamatosan romlott a lakosság egészségi állapota. A halmozódó allergiás esetek arról tanúskodnak, hogy szervezetünk immunrendszere meggyengült. Az ipari országokban elterjedt természetellenes étrend évtizedek óta komoly mértékben károsítja az ellenálló képességet, amelynek következményei egyre nagyobb problémát okoznak. A károsító folyamatok következményei lehetnek: a száj- és a bélflóra károsodása, a bélnyálkahártya károsodása, a bélnyálkahártya alatt elhelyezkedő, a felszívódásért és az immunitásért felelős szövetek károsodása.

Nyugati szerzők szerint az elsődleges károsító tényező a belső környezetszennyezés, az egészséges bélflóra és az immunrendszer zavarmentes állapota pedig az egészség biztosítéka. A belső környezetszennyezés egyik lehetséges forrása a tartósan szájüregbe épített anyagok - oldódás, ionizáció, vegyi lebomlás, diffúzió, elektromágneses viszonyok megváltozása stb. révén - szervezetbe kerülése.

5.14. A szájüregi terhelések akupunktúrás háttere

A HKO vagy TCM (hagyományos kínai orvoslás vagy tradicionális kínai medicina) szerint a funkciós körök közül a gyomor-lép (hasnyálmirigy), a tüdő-vastagbél, a máj-epehólyag, a szív-vékonybél szervrendszerek károsodnak elsősorban, mert ezen funkciós körök egyik alkotóeleme a tápcsatorna részét képezi. A gyomor (lép) hasnyálmirigy funkciós kör kiemelt helyet foglal el a fogorvosi gyakorlatban, mivel ennek direkt és indirekt akupunktúrás csatornakapcsolatai is vannak a szájüreggel (lásd: Magyar Fogorvos 2001/6.). A garattól az ajkakig terjedő területen fellépő zavaró tényezők az egész funkciós kört és ezen keresztül az egész emésztőrendszert befolyásolják. Zavaró faktoroknak tekinthetők az elhalt fogak, foggyökerek, kárieszes fogak, fogfájdalom, nyálkahártya-folyamatok, fogművek okozta és fenntartott folyamatok, bomló, instabil anyagok tömésekből, fogművekből, galvanikus zavarok, kényszerharapások és diszfunkciók, fogkrémekből és szájvizekből eredő károsító tényezők, az élelmiszerek állománystabilizátorai és konzerválóanyagai, tisztítószerek kémiai komponensei, valamint a magas cukorfogyasztás. (Ez utóbbi nem elsősorban a cukor kárieszt okozó hatása miatt, hanem a kínai belgyógyászat szerinti, \"az édesség, a fehér cukor gyengíti a hasnyálmirigyet\" elv következtében.) Mindezek a tényezők tartós zavaró impulzusként jelentkeznek a gyomor (lép) hasnyálmirigy funkciós körben, és hozzájárulnak, illetve sokszor kiváltó okai az emésztőrendszer túlterhelésének, betegségének. A szájüregben fellépő zavaró tényezők az egész funkciós kört, így az egész emésztőrendszert befolyásolják, a tápcsatornába bejuttatott károsító anyagok így már egy legyengült védekezőképességű rendszerrel kerülnek szembe, és ?önkárosító kör?-szerűen hozzájárulnak a krónikus folyamatok kialakulásához és fenntartásához.

5.15 Fogtömések - amalgám - higany

Az amalgám fogtömésekből eredő higanyterhelés problémaköre nem újkeletű. 1833-tól majdnem tizenöt éven keresztül tartott New Yorkban az ún. I. amalgámháború, amely a hagyományos aranytechnikát előnyben részesítő fogorvosok és az újonnan feltalált higany/fém hidegötvözet alkalmazói között dúlt. Az amalgámpártolók győztek, és létrehozták szakmai szövetségüket (ADA), amely a mai napig az amalgám hivatalos támogatója. Az első tudományos vizsgálatokat az amalgámtömések lehetséges toxicitásáról A. Stock kémikus professzor végezte 1926-ban. Összefoglaló véleménye a következő: A fogászatnak az amalgámról mint tömőanyagról teljesen vagy legalábbis ahol csak lehet, le kellene mondania. Nem kétséges, hogy sok tünet - fáradékonyság, kedvetlenség, ingerültség, fejfájás, szédülés, feledékenység, szájüregi gyulladások, hasmenés, étvágytalanság, krónikus köhögés és hurut - oka lehet a higany, amely az amalgámtömésekből kis mennyiségben, de tartósan jut be a szervezetbe. Az orvosoknak a legkomolyabb figyelmet kellene erre szentelniük. Azóta folyamatosan jelennek meg közlemények, melyek az amalgámtömések káros hatásaira hívják fel a figyelmet. Az utóbbi években tömegméretekben felszaporodott allergiás megbetegedések újból ráirányították a figyelmet a testidegen anyagok, ezen belül is az amalgám újraértékelendő szerepére. A fogászati szemléletváltás, a komplementer/alternatív fogászat meghatározó időszakának a hetvenes-nyolcvanas évek tehetők. Max Daunderer müncheni toxikológus több ezer beteg vizsgálata alapján bevezette az amalgám-higany kivezetés fogalmát. Az utóbbi években megszaporodott kutatási eredmények következtében a WHO és egyes nyugat-európai országok (Svédország, Németország, Ausztria) szociális-egészségügyi álláspontja megváltozott.

5.16 A nehézfém-kivezetés, a méregtelenítés általános szempontjai

A szervezet nehézfém-mentesítése (higany- és a levegőszennyezésből származó ólom, kadmium) viszonylag hosszú folyamat, 3 - 7 hónap. Ez alatt az idő alatt nemcsak a gyógyszerek rendszeres szedése, hanem a táplálkozás átalakítása is fontos. A szervezetben (bélnyálkahártya, nyirokszövet, kötőszövet, kiválasztó rendszer, csontok, ízületek, idegszövet stb.) lévő lerakódások, évek, évtizedek alatt történtek, ezek mobilizálásához és eltávolításához, kiválasztásához is időre van szükség. A mobilizálás és kiválasztás folyamatát nevezzük kivezetésnek.

5.16.1 Általános méregtelenítési eljárások

Célszerű a nehézfém-mentesítést, kivezetést, általános méregtelenítési eljárásokkal kiegészíteni:

A böjt utáni étkezés általános szempontjai: az egyhetes böjt után fokozatosan térjünk át a nehezebb ételek fogyasztására, a főtt zöldségre, szója-, olíva-, tökmagolajon vagy egyéb hidegen sajtolt olajon, serpenyőben enyhén megpirított, párolt zöldségekre (így nincs tápértékveszteség).

Alapjavaslatok:

5.16.2 A gyógyszeres kezelés általános szempontjai

Alkotócsoportok:

 1. Nyomelemek - szelén, cink, kalcium, magnézium, mangán, réz, vas.
 2. Vitaminok - A-, C-, E-, B1-, B2-, B6-, B12-, folsav.
 3. Antioxidánsok - koenzim Q10, C-, E-vitamin, ß-karotin (A-vitamin), flavonidok (növények által szintetizált antioxidánsok) resveratrol (piros szőlő, vörösbor), zöld tea, licopin (a paradicsom piros színét adó anyag, főtt állapotban).
 4. Homeopátiás és homeopátiás jellegű készítmények (4. ábra)
  • monokomponensű szerek - az amalgámtömés komponenseinek megfelelően az ún. ?gyógyszerképi hasonlóság alapján?; Mercurius solubilis, Mercurius corrosivus, Argentum nitricum, Argentum metallicum, Zincum metallicum, Cuprum metallicum jön szóba (lásd: Magyar Fogorvos 2002/1.).
  • Komplex szerek - pl. Lymphomyosot/Heel, spagyrikus szerek: a Phönix-csoport tagjai.
  • Nosodák - pl. Silberamalgam.
 5. Kelátkötők - két hatásos kelátkötő ágenst ismerünk, a 2,3-dimercaptosuccinil-savat (DMSA) és a 2,3-dimercapto-1-propionsulphon-savat (DMPS). A DMSA többnyire orálisan alkalmazható 10?30 mg/testsúlykg dózisban öt napon át, a DMPS szedhető orálisan 2?10 mg/testsúlykg napi dózisban, öt napon át vagy injekciós formában. Mivel a kelátkötők más fémeket is megkötnek - elsősorban a cinket -, és kiürítik azokat a szervezetből, gondos dozírozás szükséges. A terápia időtartama alatt ajánlott a glutathionpótlás. A DMSA-terápia alatt hasznos a Na- és K-citrát alkalmazása, mivel ezek segítik a nehézfém-kelátok vesén át történő kiürülését.
 6. Egyéb készítmények - fokhagyma, galagonya, fagyöngy, yucca, aloe vera, szójalecitin.
 7. Egyéb speciális készítmények - lactobacilus ? acidophilus készítmények, macskakarom, a candida-eltávolítás szerei, glutathion (150?900 mg/nap), methionin (600?1500 mg/nap), aminosav komplex készítmények, Derivation-H, Mercuval, Selenase, Dimaval stb.
 8. Folyadékbevitel - léböjt, higított zöldség-, gyümölcslevek, szénsavmentes, lúgos ásványvizek, higított gyógyvizek, a szükséges folyadékbevitel napi 1,5?2 liter.
 9. Gyógyteák - zöld tea, csalán, borsmenta (a borsmentatea homeopátiás gyógyszerek alkalmazása során időlegesen kerülendő), hibiszkusz, kamilla, egyéb méregtelenítő teakombinációk, pl. aranyvesszőfű, diólevél, bodzavirág, nyírfalevél és egyéb gyári teakombinációk, a teákat ne cukorral ízesítsük, hanem ha szükséges, barna cukorral vagy jó minőségű mézzel. A cukorfogyasztás az egész méregtelenítés alatt kerülendő.

5.16.3 Nehézfém-mentesítés protokoll

A MOBOT által 1998 óta javasolt gyógyszerelési program:

Az alkalmazott terápiát a terheléses tünetek súlyossága határozza meg. Gyakran a páciensek az összes amalgámtömés cseréjét kérik, ilyenkor gyógyszeres kiegészítő terápia nélkül kialakulhat az ún. toxicalis decompensatio tünetcsoportja, mely a túl rövid idő alatt, nagy számban kicserélt tömések következménye lehet. Tünetei: émelygés, hányinger, emésztési zavarok, haspuffadás, idegesség, a bőr foltszerű kipirosodása, szédülés, vérnyomás-ingadozás.

1. Alap I. (egy hónapig) az összes fémtömés eltávolítása alatt elkezdve és a befejezés után is folytatva

Se 150 - 200 mg/nap
Zn 20 mg/nap
A-vitamin 50.000 NE (100 mg)
C-vitamin 200 - 500 mg/nap
E-vitamin 100 - 200 mg/nap
Folsav 1 - 3 mg/nap
Folyadékbevitel 1.5 - 2 liter/nap

2. Alap II. (három hónapig) az 1. pontban említettek, plusz: Coenzym-Q 10 10 - 30 mg/nap, Phönix-szerek (Phönohepan, Solidago, Antitox, Lymphophön) 45 napig, előírás szerint.

3. Specifikus, (5 - 8 hónapig) az 1. és 2. pontban említettek plusz: B6-vitamin (50 mg/nap egy hónapig), magnézium (100 mg/nap egy hónapig), B1-vitamin (50 mg/nap egy hónapig), B12-vitamin (15?-25 mg/nap egy hónapig), kalciumpótlás két hónapig, homeopatikumok: Merc. sol., Zinc. met., Arg. nitr., Arg. met., Arnica, D 4? - D 12 potenciálban.

4. Individuális, tesztelt homeopátiás készítmények, közepes és magas potenciálok és nehézfém-kivezető szerek (5. 16. 2. 4?6.).

5. Terhesség és szoptatás alatt csak vitaminkészítmények adhatók!

6. Gyerekeknek 14 éves korig homeopátiás komplexeket célszerű csak adni.

5.16.4 Gyógyszerezési előírások

A vitamin- és nyomelem-készítményeket étkezés előtt, alatt és után is bevehetjük, ha csak naponta egyszeri az előírás, azt legjobb reggel 7 és 9 óra között megtenni, a hatásosabb felszívódás miatt.

Az egyéb táplálék-kiegészítőket is - kivéve, ha más az előírás - reggel célszerű bevenni.

A homeopátiás gyógyszerek beszedése előtt és után 20 percig tilos az étel-, italfogyasztás, a kezelés teljes ideje alatt kerülendők a mentolos készítmények: fogkrém, szájízesítő, rágógumi, a mentatea (a mentol, a homeopátiás gyógyszerek felszívódását akadályozza, kaphatók mentolmentes és kifejezetten homeopátiás összetételű fogkrémek is (5. ábra), a borsmentatea csak akkor fogyasztható - bélnyálkahártya-védő, regeneráló hatás - ha homeopátiás szert nem szedünk).

Homeopátiás készítménytípusok:

Globulusok: a kis gömbökből 5-6 szemet (a nagyokból 1-2 gömböt) helyezzünk a nyelv alá, onnan szívódik fel 2-3 perc alatt, (az üvegből kiszóródott szemeket ne helyezzük vissza, dobjuk ki, ugyanis a gömb felületén lévő hatóanyag szennyeződhet). A globulusok édesek, kisgyerektől tartsuk távol!

Cseppek: közvetlenül a nyelv alá kell cseppenteni 2-3 cseppet, 5-20 cseppet szénsavmentes ásványvízbe, szűrt vízbe, az előírás szerint, (gyümölcslé, tea, csapvíz, üdítőital, tej, alkoholtartalmú ital e célra nem használható).

Az oldatok alkoholt tartalmaznak, ezért közvetlenül a szájba cseppentve enyhe, égető érzést okoznak.

Fémedényből ne fogyasszunk homeopátiás oldatot, keverésre ne használjunk fém kanalat!

Napi többszöri szedésnél, mindig étkezés előtt legalább 20 perccel, ha napi egyszeri az előírás, azt célszerű közvetlenül a lefekvés előtt bevenni. A homeopátiás komplex készítmények több szer alacsony potenciálú keverékei. A spagyrikus komplex készítmények több homeopátiás szer és gyógynövények keverékei (4. ábra).

A homeopátiás és spagyrikus gyógyszerek mellékhatásmentesek, de egyes váratlan tünetek megjelenése a méregtelenítés folyamatának velejárója: émelygés, szédülés, kipirultság, izgatottság, gyakori széklet, sötét vizelet, bőrkiütések stb. Ezek csak átmeneti jellegűek, és a méregtelenítés előrehaladásával fokozatosan megszűnnek.

5.17 A szelén-nyomelem központi szerepe

A szerves kötésben lévő szelén az egyik legfontosabb, a nehézfémeket és a szabad gyököket hatástalanítani képes vegyület. A szabad gyököket a tumorgenezisben és az öregedés folyamatában játszott szerepük miatt egyre intenzívebben vizsgálják. (A nehézfémek a sejtmembrán glutationperoxidáz Se-szintjét (0, 34%) csökkentik, a S-H-kémiai kötéshez való nagyobb affinitásuk miatt). Mivel Közép-Európa szelénben is szegény terület (Magyarországon a talaj és a felszíni vizek szelénkoncentrációja a világon az egyik legalacsonyabb), az itt élő populáció a táplálékkal nem jut elegendő szelénhez. Ez nehézfém-mérgezéseket és más, szelénhiány következtében kialakuló betegséget okozhat. A fogorvosok - a svéd biztosító orvosszakértői csoportja által lefolytatott vizsgálatok alapján (1987) - a különösen veszélyeztetettek kategóriájába tartoznak. Agykérgük és agyalapi mirigyük 7?9-szer magasabb koncentrációban tartalmazza a higanyt, mint az átlag lakosságé. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy az amalgámkeverőkből felszálló higany és a tömések cseréjekor a páciens szájából spray-hatás formájában kikerülő amalgámreszelék és amalgámgőz folyamatosan telíti a rendelőben szétterülő nehézfémfelhőt, nagyságrendekkel túllépve a megengedhető küszöbértéket. A belélegzés ellen a szájmaszkok is csak 12?25%-os védelmet jelentenek. Célszerű lenne minden fogorvosnak évente kétszer 1-1 hónapos szelénkúrát tartania (200 ěg/nap).

5.17.1 A szelén nyomelem hatásai

A WHO felkérésére 13 országban lefolytatott vizsgálatok alapján:

5.18 A szájüreg speciális szervdiétája

Mivel a szájüreg a gyomor - lép - hasnyálmirigy funkciós körhöz tartozik, ennek a szervrendszernek a diétája nemcsak a méregtelenítést és a nehézfém-kivezetést segíti, hanem jótékony hatással van a szájüregben lezajló folyamatokra is.

5.18.1 Távol-keleti táplálkozástan - gyomor/lép/hasnyálmirigy diéták

A bélrendszer egészsége és harmonikus működése az elfogyasztott élelem jellegétől függ. Fontos az étkezések rendszeres időpontjának betartása. Nem szabad rendszertelenül enni, akkor se, ha nem vagyunk éhesek. Fő szabályok:

5.18.1.1 Gyomorerősítő élelmiszerek

Köles, édesburgonya, tök, csicseriborsó, uborka, burgonya, rizs, spenót, alma, sárgabarack, cseresznye, datolya, szőlő, őszibarack, körte, málna, szamóca, dió, bárányhús, sertéshús, marhahús, fehérmályva, medvecukor, borsmentatea, gyömbértea, édesköménytea.

5.18.1.2 Gyomorerősítő illóolajok

Kömény, koriander, édeskömény, gyömbér, borsmenta.

Krónikus hasmenés - gyomorfájdalom: friss gyömbér, fekete és fehér bors, fokhagyma, gesztenye, pisztácia, datolya, csillagánizs, sárga mustár, édeskömény, szerecsendió, fahéj.

Gyomorfekély: fűszerezett ételek, fekete bors, csili, alkohol kerülése, sok káposzta, káposztalé, édeskömény, burgonyalé fogyasztása.

5.18.2 A lép - hasnyálmirigy erősítése

A lép/gyomor funkciós kör a kínai Öt Elem Tan szerint a Föld elemhez tartozik. Ennek az elemnek az íze az édes. Ha valaki nagyon vágyódik az édesség után, vagy ellenkezőleg viszolyog tőle, mindkettő a lép (hasnyálmirigy) gyengeségét jelzi. A lép/hasnyálmirigy energiáját három tényező csökkenti:

5.18.2.1 Erősítő élelmiszerek

5.18.2.2 Erősítő illóolajok

Keserű narancs, édeskömény, gyömbér, citromfű, mirha, levendula, bergamott, teafa, eukaliptusz, rozmaring,

5.18.2.3 A lép vérképző és erősítő funkciójára ható ételek

Minden zöld, klorofillban gazdag étel, petrezselyem, cékla, füge, licsi, sárgabarack, halak, tengeri moszat, kék?zöld alga, csalán.

5.18.2.4 Hasnyálmirigy-betegségek

Feladat a hasnyálmirigy erősítése,

5.18.2.5 A vércukorszintet csökkentő ételek

Köles, kelbimbó, hajdina, articsóka, uborka, fokhagyma, zöldbab, vöröshagyma, szójabab, tengeri moszat, algák.

Alapelvként leszögezhető, hogy a lép/hasnyálmirigy-erősítő táplálkozás mindenkinek csak hasznos lehet, hiszen túl erős léppel, hasnyálmiriggyel senki sem rendelkezik. Ráadásul, ha a távol-keleti étkezési tanácsokat betartjuk, soha sem fogunk súlyproblémákkal küszködni.

*A cikksorozat korábbi számai a http://www.efogorvos.hu/, / http://www.magyar.fogorvos.hu/ archivum és a www.biodent.hu honlapokon is olvashatók.

WHO - World Health Organization: ENVIRONMENTAL HEALTH CRITERIA 118 Genf, 1991

A higanygőz jobban oldódik a plazmában, a teljes vérben és a hemoglobinban, mint a desztillált vízben. A szerves higanyvegyületek stabilak, bár az élő szervezetekben néhányuk könnyel lebomlik (1. 2. Physical and chemical pro-perties - WHO).

A fogászati amalgám nagy mennyiségű higanyt tartalmaz, ólommal, rézzel, cinkkel és ezüsttel, a gyerekfogászatban használt tömés 70%-a higany, 30%-a réz. Ez a fogorvost, az asszisztenst és a beteget egyaránt károsítja (1. 5. Uses - WHO).

Az általános populáció főleg a fogászati tömésekből, valamint étellel fertőződik (a halakból metilhigannyal). A higany a tömésekből is kioldódik, mégpedig higanygőzként. Kimutatható a humán autopsziás (boncolt) szövetekben, továbbá vérmintából, vizeletből és plazmából.

A higanygőz vagy a szervetlen higany főleg a vesékben rakódik le. Az állatkísérletekben a test mérgezettségének 50 - 90%-át teszi ki.

Az inhalált higanygőz 80%-át megtartja az emberi test.

A vörösvértestből a plazmába oldódás aránya az embernél magasabb, mint az állatoknál, és a higany átlépi a placenta barriert. Az anya szervezetében lévő higany egy része a magzatba megy át (1. 7. Human exposure - WHO).

A higanybányászok testének átlagos koncentrációja 100 žg/kg. Ha valakinek átlagos mennyiségű amalgámtömése van, az az agy higanykoncentrációját 10 žg/kg-mal növeli. Ennek megfelelően a vesék higanykoncentrációja is 300?

400 žg/kg-ra nő (1. 8. 1. Reference and normal values - WHO).

Emberben a vizelet higanykoncentrációja a tömést követő öt napban emelkedik. Egy újabb higanykoncentráció-maximum van, néhány nappal a tömések eltávolítása után. A széklet higanykiválasztása is hasonló mintát mutat, a tömést követő második napon már kimutatható benne a higany (3. 1. Environmental levels and human exposure ? WHO).

A szájban kioldódó higanygőz in vivo a testi szövetek megnövekedett higanyfelvételéhez vezet. A kioldódás sebessége drámaian megnő a rágás idején, 10 perc alatt alakul ki a higanykioldódás platója. Ezt követően 90 perc elteltével áll be a normá kioldódási sebesség (3. 1. Environmental levels and human exposure - WHO).

Boncoláskor az occipitális cortex szöveteiben az amalgámos betegeknél az átlagos higanyszint 12,3 nanogr/g, az amalgámmenteseknél 6,7 nanogramm/gramm. Amalgámmenteseknél a vese higanykoncentrációja 49 ng/g, amalgámosoknál 433 ng/g (3. 1. Environmental levels and human exposure - WHO).

Hét volt svéd fogorvos vizsgálata: a hipofízis és az occ. lebeny higanykoncentrációja megemelkedett: 4000 žg/kg vizes súlynyi volt a hypofízisben, 300 žg/kg az occipitális cortexban. A vizsgáltak közül ketten már 80 év felettiek voltak, régen nyugdíjban. A veséjükben és a pajzsmirigyükben is sok volt a higany, az egyiküknél a nyugdíjasság ellenére 28 000 žg/kg.

A higanygőz inhalálása a legfőbb elemi higanybeviteli forrás. Az inhalált higanynak kb. 80%-át megtartja a szervezet, az alveolusokban 100% megmarad az oda került mennyiségből. A megtartott mennyiség orron és szájon át történő belégzéskor ugyanannyi (6. 1. 1. Kinetics and metabolism/Absorption by inhalation - WHO).

A lakosság higanyfertőzésének fő forrását az amalgámtömések jelentik. A második fő forrás a halfogyasztás (9. Effects on humans - WHO).

A fogászatban bizonyított a higanygőzfertőzés. Fertőzési szintek: 4?30 žg/m3 átlagosan, egyes rendelőkben ez felmehet 150?170 žg/m3-re is. A fogtömésekből származó higanygőz-koncentráció 3?29 žg/m3 (9. 7. Dental amalgam and general health - WHO).

A klasszikus higanymérgezési tünetek 80 mikrogr/m3 feletti koncentrációnál jelennek meg (tremor, görcskészség, proteinuria stb.) (10. 3. 1. Mercury vapour - WHO).

A vér, illetve a vizelet higanyszintje a higannyal való érintkezés után igen hamar csökken, míg a kritikus szervekben továbbra is magas marad a koncentráció (6. 5. 2. Reference or normal values in indicator media - WHO), (1?3. ábrák és 2. táblázat).

1. ábra
2. ábra
3. ábra